10 Aralık 2013 Salı

AÇMA TARİFİ

Havaların soğumasıyla evde daha çok zaman geçirir oldum. Değişik tarifler denemeyi sevdiğim için TV'de yayınlanan yemek programlarını çok severek takip ederim . Bu yemek programları yeni fikirler, lezzetler, sunumlar öğrettikleri için faydalı olmalarının yanında bir o kadar da zararlılar. Cumartesi güzel bir kahvaltının ardından rahat rahat TV keyfi yaparken bir aşçı poğaça tarifi vermeye başladı. Birden gözlerim karardı ve kendime geldiğimde bir elimde un diğer elimde yaş maya açma malzemelerini hazırlar halde buldum kendimi. Sizin anlayacağınız dayanamadım:D

Ve işte sonuç....

Genellikle açmayı zeytinli yaparım. Dolabı karıştırırken parça parça kalmış peynirleri değerlendirmeye karar verdim. Böylece açmamız zeytinli değil peynirli oldu:)

Pastahane açmasını aratmayacak bu tarifi şiddetle denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
  • 1 paket yaş maya
  • 4 silme yemek kaşığı toz şeker
  • 3 silme çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Aldığı kadar un
Arasına koymak için;
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Peynir (Açmayı sadece yağlı veya zeytinli de yapabilirsiniz.)
Üzeri için;
  • Susam ve çörek otu
İlk olarak su ve sütü cezvede ılıtın. İçerisine şeker, tuz ve yaş mayayı katıp maya eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra yağ ve unu da ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan 2 ceviz büyüklüğünde parça koparıp dikdörtgen şekilde açın içerisine az tereyağı sürüp tam ortasına şerit halinde malzemeyi koyup uzun bir dikdörtgen elde edecek şekilde ikiye katlayın. Daha sonra oluşan dikdörtgeni burup iki kenarı birleştirin(simit yapar gibi). Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otuyla süsledikten sonra 170' fırında kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder