29 Kasım 2013 Cuma

KUYMAKKKK

Ve karşınızda Karadeniz'in vazgeçilmez lezzeti KUYMAK.....

Mis gibi kokan tereyağı, sünen peyniri ve değirmenden alınan halis muhlis buram buram Karadeniz kokan mısır ununun eşsiz birleşimi. Bu üç malzemeden meydana gelebilecek en güzel lezzet.

Babam hafta sonları büyük bir keyifle kuymak yapardı bize. Anneme de "sen anlamazsın kuymak yapmaktan. izle beni" derdi. Annem bu cümleye ne kadar kızsa da şu bir gerçek babamın kuymağının lezzeti bir başkadır.


Resimden de anlaşılacağı gibi babamdan aldığım bayrağı Ankara'da gururla taşımaktayım:)

Pazar günü oğluma "Kahvaltıda ne istersin?" diye sorduğumda değişmeyen cevabı "kuymak" oluyor.

Bu hafta bakır sahanımda hazırladığım kuymağı yapıp ortaya koymamla ve bu resmi çekmek için iki dakika makineyi alıp gelene kadar benim oburlar kuymağı yarılamış bile:)

MALZEMELER:
  • 3 çorba kaşığı mısır unu
  • 250 gr. kadar dilinmiş kolot peyniri
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • sıcak su
Hepsi bu kadar. Kahvaltılarınızda 15 dakikada rahatlıkla yapabileceğiniz harika bir tarif.

Gelelim yapılışına. Tereyağı eritilir üzerine mısır unu koyulur ve 3-4 dakika rengi koyulaşmadan kavrulur. Daha sonra üzerine azar azar sıcak su eklenerek katı muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir, ta ki tereyağı üste göz göz çıkana kadar. Kolot peyniri ilave edilir ve hafif hafif karıştırılarak peynirin erimesi sağlanır. Bu aşamada çok karıştırmak ve peynir koyduktan sonra çok pişirmek peynirin sünmesini azaltacaktır.

AFİYET OLSUN.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder