5 Eylül 2013 Perşembe

EV YAPIMI TARHANA TARİFİ

Merhabalar,
İlk tarifim resmini çekmeyi unutmadığım ev yapımı tarhanam olsun:) Ailece tarhanayı çok sevdiğimiz için iki senedir tarhanamı kendim yapıyorum. Dışardan satın aldığım tarhanalardan daha lezzetli oluyor.

MALZEMELER

2kg domates
3 kg kırmızı biber
2kg soğan
1/2 kg. kadar yeşil biber
1 demet taze nane
1 demet maydanoz
5 yemek kaşığı tuz
3 poşet süzme yoğurt (Ben AOÇ'nin süzme yoğurdunu kullandım)
12kg un

Bu malzemelerden 12-13 kg kadar tarhana çıkıyor.

Yapılışına gelince; biberlerin çekirdeklerini ayırdıktan sonra kabukları eriyinceye kadar robottan çektim. Daha sonra domates,soğan ve yeşil biber için de aynı işlemi uyguladım. Robottan çekilen kırmızı biber, domates, yeşil biber ve soğanı büyükçe bir plastik kaba alarak üzerine süzme yoğurtları koydum. İnce ince kıyılan nane ve maydanozu ilave ettim. Tuzu da koyarak malzemeleri iyice karıştırdım. Daha sonra büyükçe bir leğen içerisine boşaltmış una cezveyle katarak çok çok sert bir hamur yoğuruyorsunuz. yoğurduğunuz hamuru kapaklı temiz bir kovaya koyarak ekşimesi için bir köşeye bırakacaksınız.hamurunuz ilk 3-4 gün iki katına çıkacak şekilde kabaracak. Her gün hamurunuzun üzerine yumruklarınızla bastırmalısnız. 3-4 günün sonunda kabarması azalacaktır.1 haftanın sonunda karton üzerine temiz çarşaf sererek üzerine kaşık kaşık mayalanan hamurunuzu dökeceksiniz. Parça hamurları kurumaya başladıkça ufalamaya başlamanız gerekiyor. Şayet çok kurutursanız bu sefer tarhananızı elemekte çok zorlanırsınız. Ufalayıp elekten geçirdiğiniz tarhananız bir hafta da kurumak için dışarıda beklemesi gerekiyor. Tam kurumadan kaldırırsanız kavanoz içinde küflenme yapabilir.

Cam kavanozda saklanan tarhana yıl boyu kırmızı rengini koruyor.

Afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder